Blogi

Olen 70 v mies, lähinnä kroonisesta eturauhasen tulehduksesta sekä suurentuneesta eturauhasesta kärsivä itsekatetroija. minulla on katetri 12 ch ja eräs minua katetroinut sairaanhoitaja neuvoi käyttämään mahdollisemman isoa katetria esim. minulle ainakin 14ch koska katetri oli minulle liian väljä. Sanoi siitä olevan etuja virtsaputken parempaan aukipitämiseen ja useampaan katetrointiin sillä se hänen mielestään paremmin yllä pitää virtaputkessa virtausta. Mitä mieltä asiantuntija on isomman katetrin käytöstä ja useampaan katetrointiin kuin on tarpeellista?

23.01.2019

...

Moi! Olen 33 v. Mies ja kärsin venyttyneestä rakosta. Minulla on operoitu lannerangan välilevyjä kahdesti ja nyt degeneroitumisen edetessä monenlaiset selkäongelmat jatkuvat. Rakko-ongelmat alkoivat virtsaummesta 11/2015 selkäongelmien yhteydessä. Lääkäreiden mukaan virtsaumpi johtui trisyklisten masennuslääkkeiden ja kivun yhteisvaikutuksesta. L5 hermojuuri on kyllä neurokirurgin mukaan kovin ahtautunut mutta sen kipu jää kroonisen hermokivunhoitoon käytettyjen lääkkeiden varjoon. Käytössä on oksikodoni, lyrica, venlafaxin, melatoniini, arcoxia ja diapam. 11/2015 kirurgian polilla suurin residuaali oli aamuyöstä kertakatetroinnilla 2200ml ja olo hyvin tukala. Tämän jälkeen siirryyttii muutamaksi päiväksi kestokatetriin. Hoitava kipulääkäri ja urologi tulivat siihen tulokseen että tarkempia tutkimuksia ei tarvita vaan rakko palautuu entiselleen näin nuorella nopeasti. Nyt, n. 3-4Kk tilanteen jälkeen rakon tilavuus on edelleen sama. Virtsaaminen on välillä hyvin hankalaa ja monenlaisia kikkoja joutuu houkuttelemiseksi käyttämään. Myös välillä joutuu ppalaamaan wc:hen samantien takaisin. Toisinaan sitten hätä ei ilmoita itsestään ja vaa’an kertoma on karua, virtsaamisen jälkeen paino putoaa pahimmillaan n. 2,2Kg. 1-1,5 Kg on minulle normaali aamuvirtsan Painonpudotus. Oireilua on jälkitiputtelusta, alavatsan kipuihin ja ajoittaiseen kuumeiluun. Virtsanäyte antoi sekaflooratuloksenvaikka suoritin sen äärimmäisen huolellisesti. Omt-terapeuttini on painottanut nyt tilanteen vakavuutta ja toivon saavani urologille ajan, lähete on tehty. Kysymys kuuluu, mitä minun olisi nyt odotellessa tehtävä että minimoisin riskit vakavammilta seurauksilta? kiitos jo etukäteen!

4.03.2016

...

Hei! Olen uudehko katetroija, mutta olen aiemmassa työssäni katetroinut asiakkaita joten homma on ok. Mutta on myös ongelma, nimittäin kipu oikealla puolen virtsarakon seutua jossa tähystyksessä nähtiin polyyppeja. itselläni on tunne että katetri osuu niihin kun sitä vedän ulospäin hiljalleen ja vaihdan hieman asentoa että kaikki virtsa tulisi pois, sisään viedessä ei katetri satu lainkaan. Jos tunnen kivun kovempana on katetrissa yleensä verta ja kipu voi kestää jopa puoli tuntia sen jälkeen. Onko pelko että polyypit muuttuvat ajan kanssa pahanlaatuisiksi jos ne ärsyyntyvät tms. katetroidessa? Tulisiko tämän vuoksi ottaa yhteys lääkärin?

4.11.2015

...

Hei! Toistokatetroin 4 – 6 x vrk ja ongelma on kivuliaisuus katetroidessa. Se koskee selkään L2-3 alueelle ja kipu alkaa kun virtsaa tulee katetrista. Kipu lopettaa virtsan tulon kesken. Jonkin ajan kuluttua jatkuu. Toinen mikä ihmetyttää on, että kuuluuko normaalistikin katetrointiin verentihkuttelu katetroidessa ja sen jälkeen? Olen 41 v nainen, ei virtsatietulehdusta, vain atoninen rakko. Katetrina speedicath compact eve. Kun kipu on kovimmillaan, tulee verta. Ja tulee myös katetroinnin jälkeen. Hiukan kipua helpottaa kun ennen katetrointia pitää katetria kylmän veden alla.

10.08.2015

...