Tietoa toistokatetroinnista

Mitä toistokatetrointi tarkoittaa?

Toistokatetrointi on avuksi henkilöille, joilla on vaikeuksia tyhjentää virtsarakkonsa. Toistokatetroinnin avulla henkilöllä on mahdollisuus elää mahdollisimman normaalia elämää ja tehdä niitä asioita, joita hän haluaa.

Toistokatetroinnissa ohut muoviputki ohjataan virtsarakkoon, jotta rakko saadaan tyhjennettyä. Putki poistetaan toimenpiteen jälkeen. Virtsarakko tyhjennetään yleensä 1-6 kertaa vuorokaudessa kertakäyttöisellä katetrilla. Oikein suoritettuna toistokaterointi on täysin kivutonta ja se voi olla eliniän kestävä hoitomuoto. Katetrointitiheys vaihtelee henkilöstä toiseen ja riippuu nautituista nestemääristä ja esimerkiksi siitä syökö henkilö diureetteja. Joidenkin henkilöiden täytyy tyhjentää virtsarakko 3-4 tunnin välein ja joillekin taas riittää tyhjentäminen kahdesti vuorokaudessa. Vastaanotolla lääkäri, uroterapeutti tai sairaanhoitaja ohjeistaa katetrointiaikojen kanssa.

 • Virtsatieinfektioiden vähentyminen
 • Virtsarakon tyhjentyminen kokonaan
 • Munuaisvaurioiden riskien pienentyminen
 • Virtsankarkailu vähentyminen (vapaus vaipoista/inkontinenssisuojista)
 • Virtsaustarpeen kontrolloimisen on helpottuminen
 • Elämänlaadun parantuminen, kun  sinun ei tarvitse jatkuvasti olla lähellä WC:tä
 • Intiimielämän parantuminen, kun voit olla vapaasti ilman kiusallisuutta

 

 

 • Neurologiset vauriot/sairaudet
 • Synnynnäiset epämuodostumat
 • Sukuelinten tai suoliston leikkaukset
 • Venynyt virtsarakko
 • Eturauhasongelma
 • Virtsatieinfektiot

 

 • Virtsaamistarve on tihentynyt
 • Virtsaaminen ei onnistu
 • Yöllinen virtsaamisen tarve
 • Toistuvat virtsatieinfektiot
 • Virtsan karkaaminen

Virtsaamisoiretesti

Naiselle toistokatetrointi on helppo suorittaa nykyaikaisilla toistokatetreilla ja se voi tuoda suuren helpotuksen virtsarakon toimintaongelmien hoitoon. Oikein suoritettuna toistokatetrointi ei vahingoita virtsaputkea eikä ole kivuliasta. Toistokatetroinnilla virtsarakko tyhjennetään säännöllisesti yleensä 1-6 kertaa vuorokaudessa, jos virtsarakko ei tyhjene spontaanisti tai sinne jää runsaasti jäännösvirtsaa. Toistokatetrointi on tulehdusten ja komplikaatioden ehkäisyn kannalta parempi vaihtoehto katetrointiin kuin kestokatetri tai subrapubinen kystostomia katetri. Naisten toistokatetrien koot vaihtelevat 7-20 cm välillä.

Naisen virtsaputki on suora ja noin 4 cm pituinen. Virtsaputken suu sijaitsee emättimen ja klitoriksen välissä. Virtsa muodostuu munuaisissa monimutkaisen verensuodatusprosessin välityksellä. Munuaisista virtsa siirtyy virtsajohtimien kautta alemmaksi virtsarakkoon. Uutta virtsaa muodostuu koko ajan ja se kerääntyy virtsarakkoon, joka tyhjenee muutaman tunnin välein. Tyhjenemisen aikana virtsarakon sulkijalihakset löystyvät, virtsarakon lihaksisto supistuu ja virtsa poistuu virtsaputken kautta. Katetroinnissa voi käyttää esimerkiksi peiliä apuna, jonka avulla virtsaputken suu löytyy helpommin.

Anatomiakuva nainen

Virtsaamisen normaalitiheys on 4-8 kertaa vuorokaudessa, jolloin virtsarakko usein sisältää 200-400 ml virtsaa. Virtsaamistiheys voi vaihdella riippuen nautitun nesteen määrästä.

 

Pääset katsomaan opastusvideon toistokatetroinnista tästä.

 

Miehille toistokaterointi voi tuoda suuren helpotuksen virtsarakon toimintaongelmien hoitoon. Oikein suoritettuna toistokatetrointi ei vahingoita virtsaputkea eikä ole kivualista.  Toistokatetroinnilla virtsarakko tyhjennetään säännöllisesti yleensä 1-6 kertaa vuorokaudessa, jos virtsarakko ei tyhjene spontaanisti tai sinne jää runsaasti jäännösvirtsaa. Toistokatetrointi on tulehdusten ja komplikaatioden ehkäisyn kannalta parempi vaihtoehto katetrointiin kuin kestokatetri tai subrapubinen kystostomia katetri. Miesten toistokatetrien koot vaihtelevat 33-40 cm välillä. Miehet voivat käyttää joko suorakärkistä katetria (niin kutsuttu Nelaton-malli) tai joissain erikoistapauksissa katetria, jonka kärki on taivutettu (niin kutsuttu Tiemann-malli).

Miehen virtsaputki on 20-25 cm mittainen. Miesten virtsatiet koostuvat munuaisista, virtsajohtimista, virtsarakosta ja virtsaputkesta. Virtsatiet muodostavat ja keräävät virtsaa. Virtsa muodostuu munuaisissa ja se siirtyy virtsajohtimien kautta alemmaksi virtsarakkoon. Virtsa kerääntyy virtsarakkoon, joka tyhjennetään tarvittaessa.Virtsarakon ja virtsaputken välissä on sisempi sulkijalihas, joka pitää virtsarakon suljettuna. Eturauhasen alapuolella on ulompi sulkijalihas, joka säätelee virtsaputken avautumista. Eturauhanen, jonka läpi virtsaputki kulkee, sijaitsee näiden kahden lihaksen välissä.

Anatomiakuva mies

Kun virtsarakkoon on kerääntynyt noin 200 – 400 ml virtsaa, tulee tarve virtsata ja aivoihin kulkeutuu signaaleja, joiden perusteella virtsarakko tyhjennetään. Virtsaamisen normaalitiheys on 4 – 8 kertaa vuorokaudessa. Se voi kuitenkin vaihdella riippuen nautitun nesteen määrästä.

 Pääset katsomaan opastusvideon toistokatetroinnista tästä.

 

Pienen lapsen tapauksessa vanhemmat hoitavat katetroinnin. Pieni lapsi pidetään makuuasennossa hoitopöydällä katetroinnin aikana. Kun lapsi on tarpeeksi iso ja osaa istua hoitopöydällä, potalla tai WC-istuimella, katetrointi tulisi suorittaa lapsen ollessa istuvassa asennossa. Lasta tulisi jo varhaisessa iässä kannustaa itse osallistumaan katetrointitapahtumaan. Joidenkin lasten kohdalla tämä harjoittelu voidaan aloittaa 3 – 5 vuoden iässä, joillain vasta myöhemmin. Edellytyksenä ovat muun muassa riittävä käden hienomotoriikka katetrin käsittelemiseksi, sekä hyvän istuma-asennon oppiminen. Lapselle tulisi tällöin antaa mahdollisuus harjoitteluun ja ohjaukseen esimerkiksi urologisella osastolla tai poliklinikalla.