Ullan elämää katetroinnin kanssa

Olen Ulla Kulju ja vammaisten ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari vuosimallia 2017. Päädyin pyörätuoliin vuonna 2002 epäonnistuneen lumilautahypyn jäljiltä. Pyörätuolin ja alaraajahalvaantumisen mukana tuli muutakin kuin vain se, ettei jalat toimi. Yhtenä merkittävänä asiana on totta kai virtsarakon toiminnan häiriöt. Siinä kohtaa mun elämään astui isona mukaan kertakatetrointi.

Tästä asiasta en ole kauheasti aiemmin huudellut mutta nyt olen päättänyt, että tämäkin asia, selkäydinvammaan liittyen, on puhumisen arvoinen. Niinpä astun reilusti ulos omalta mukavuusalueeltani ja näissä videoissa käsittelen noita vaietumpia asioita ja näkökulmia mitä alaraajahalvaantuminen mukanaan tuo.

Moni ajattelee, että vaikka mulla on suhteellisen matala vamma (T11-12) ja vieläpä osittainen vamma, että olisin jotenkin välttynyt näiltä rakon ja mahan häiriöiltä. Päinvastoin. Omalla kohdallani mulla on, juurikin matalasta vammasta johtuen, todella yliaktiivinen rakko, mikä tekee oikean ja sopivan katetrin käytöstä äärimäisen tärkeää.

Itse olen jo melko vammautumisen alkuvaiheessa löytänyt, vähän sattumaltakin, Coloplastin Speedicath Compact Even, josta tuli heti mun suosikki päivittäisessä käytössä. Pieni koko ja huomaamaton ulkoasu on itselleni tärkeä asia katetrissa samoin kuin käytettävyys. Ei tarvitse olla erillistä vettä vaan Compact Eve on heti käyttövalmis. Tämä on itselleni tärkeää, koska aina ei ole vettä saatavilla, varsinkaan kisareissuilla, joissa majaillaan varikoilla ja WC:t on pääasiassa bajamajoja.

Voit tutustua SpeediCath Compact Eve-katetriin täällä